حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب خبر | rahyabkhabar.ir هستید؟
راه تداوم نعمت‌های الهی شکرگزاری است
نهج‌البلاغه، حکمت ۱۳؛

راه تداوم نعمت‌های الهی شکرگزاری است

امام علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: هنگامى که مقدمات نعمت‌ها به شما روى آورد ادامه آن را به واسطه کمىِ شکرگزارى از خود دور نسازيد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ نهج‌البلاغه حکمت سیزدهم امام علی (علیه‌السلام) قَالَ: إِذَا وَصَلَتْ إِلَيْکُمْ أَطْرَافُ النِّعَمِ فَلا تُنَفِّرُوا أَقْصَاهَا بِقِلَّةِ الشُّکْرِ.

امام علی (علیه‌السلام) می‌فرمایند: هنگامى که مقدمات نعمت‌ها به شما روى آورد ادامه آن را به واسطه کمىِ شکرگزارى از خود دور نسازيد.

راه تداوم نعمت‌ها:

امام علی (علیه‌السلام) در این سخن حکمت‌آمیز به نکته دیگرى درباره آثار شکر نعمت و آثار کفران بیان مى‌کند و مى‌فرماید: «هنگامى که مقدمات نعمت‌ها به شما روى مى‌آورد دنباله آن را به واسطه کمى شکرگزارى از خود دور نسازید»؛ «إِذَا وَصَلَتْ إِلَیْکُمْ أَطْرَافُ (۱) النِّعَمِ فَلاَ تُنَفِّرُوا أَقْصَاهَا بِقِلَّةِ الشُّکْرِ».

نعمت‌ها غالباً به صورت تدریجى بر انسان وارد مى‌شود و وظیفه انسان هوشیار این است که به استقبال نعمت برود و استقبال از آن راهى جز شکرگزارى ندارد. هرگاه با آغاز روى‌آوردن نعمت به شکر قلبى و زبانى و عملى بپردازد ادامه خواهد یافت و تا پایان آن نصیب انسان مى‌شود و به تعبیر دیگر به گفته بعضى از شارحان نهج‌البلاغه، نعمت‌ها مانند گروه‌هاى پرندگان است که وقتى تعدادى از آنها بر شاخه درختى نشستند بقیه تدریجاً به‌دنبال آنها مى‌آیند و شاخه‌ها را پر مى‌کنند، ولى اگر گروه اول صداى ناهنجار و حرکت ناموزونى بشنوند یا ببینند فرار مى‌کنند و بقیه هم به دنبال آنها مى‌روند و صحنه از وجودشان خالى مى‌شود.

همچنین بسیارى از نعمت‌ها به‌صورت تدریجى زوال مى‌پذیرند؛ هرگاه انسان در آغاز زوالش هوشیار باشد و به شکر قلبى و زبانى و عملى بپردازد مانع بازگشت و زوال تدریجى آن مى‌شود.

این سخن در اصل برگرفته از قرآن مجید است که مى‌فرماید: «وَ إِذْ تَأَذَّنَ رَبُّکُمْ لَئِنْ شَکَرْتُمْ لاََزیدَنَّکُمْ وَلَئِنْ کَفَرْتُمْ إِنَّ عَذابی لَشَدیدٌ»؛ به خاطر بیاورید زمانى که پروردگارتان اعلام داشت اگر شکرگزارى کنید «نعمت خویش را» بر شما خواهم افزود و اگر ناسپاسى مجازاتم شدید است.(۲)

قرآن مجید سرگذشت بسیار عبرت‌آموزى از قوم سبأ نقل مى‌کند که خداوند نعمت بسیار وافرى به آنها داد و فرمود: «کُلُوا مِنْ رِزْقِ رَبِّکُمْ وَاشْکُرُوا لَهُ بَلْدَةٌ طَیِّبَةٌ وَرَبٌّ غَفُورٌ» از روزى پروردگارتان بخورید و شکر او را به جا آورید؛ شهرى پاک و پاکیزه در اختیار شماست و پروردگارى آمرزنده.(۳) ولى آنها به کفران پرداختند و سد عظیمى که سبب آبادى کشور آنها شده بود بر اثر سیلاب و عوامل دیگر در هم شکست و تمام آبادى و باغ‌ها و مزارع ویران شد به گونه‌اى که نتوانستند در آنجا بمانند و ناچار در اطراف متفرق شدند.

قرآن در اینجا مى‌افزاید: «ذلِکَ جَزَیْناهُمْ بِما کَفَرُوا وَهَلْ نُجازی إِلاَّ الْکَفُورَ»؛ این کیفر را بر اثر کفرانشان به آنها دادیم و آیا جز کفران‌کننده را کیفر مى‌دهیم».(۴)

روایات فراوانى درباره اهمیت شکر از پیغمبر اکرم (صلى‌الله علیه و آله) و امامان معصوم (علیهم‌السلام) به دست ما رسیده که اهمیت این فضیلت انسانى را آشکار مى سازد.

امام صادق (علیه‌السلام) مى‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ أَنْعَمَ عَلَى قَوْم بِالْمَوَاهِبِ فَلَمْ یَشْکُرُوا فَصَارَتْ عَلَیْهِمْ وَبَالاً وَابْتَلَى قَوْماً بِالْمَصَائِبِ فَصَبَرُوا فَصَارَتْ عَلَیْهِمْ نِعْمَةً؛ خداوند متعال به گروهى از مردم نعمت داد، اما آنها شکرش را به جا نیاوردند در نتیجه آن متاع مایه وبالشان شد و گروهى از مردم را به مصائبى گرفتار کرد لکن آنها صبر کردند و شکرگزار بودند در نتیجه مصیبت‌ها به نعمت‌ها تبدیل شد».(۵)

در اینجا دو سؤال باقى مى‌ماند: نخست این که حقیقت شکر چیست؟

شکر سه مرحله دارد: مرحله قلبى که انسان از نعمت‌هاى خدا خشنود و راضى و سپاسگزار باشد و مرحله زبانى که آنچه را درون قلب اوست بر زبان جارى سازد؛ ولى از همه مهم‌تر مرحله عملى شکر است و آن به‌طور شفاف این است که از نعمت‌هاى الهى درست بهره‌برداری کند و اهداف این مواهب را در نظر گیرد و به سوى آن اهداف حرکت کند؛ اگر خدا عقلى براى درک نیک و بد به او داده از این عقل در مسیر شیطنت استفاده نکند و اگر او را مشمول موهبت آزادى کرده از این آزادى براى پیشرفت و تکامل بهره گیرد نه در مسیر بى‌بند و بارى و گناه و فساد همچنین در مورد اعضاى بدن که هر کدام موهبتى عظیم است و در مورد مال و ثروت و فرزند و همسر، بسیارند کسانى که شکر قلبى و زبانى دارند؛ ولى در مرحله شکر عملى مقصرند.

اگر در مفهوم شکر به آن گونه که در بالا گفته شد دقت کنیم فلسفه آن نیز روشن مى‌شود، زیرا این مواهب مال ما نیست، از سوى دیگرى است و آن را براى اهداف خاصى آفریده و اگر در غیر آن اهداف به کار گرفته شود خیانت در آن نعمت است.

از اینجا پاسخ سؤال دیگرى نیز روشن مى‌شود که خدا چه نیازى به تشکر و سپاسگزارى ما دارد. ممکن است انسان ها با سپاسگزارى تشویق شوند و آرامش روحى پیدا کنند. خدا که نیازى به این‌ها ندارد.

ولى از آنچه در بالا گفته شد فهمیدیم که سخن از نیاز خدا در میان نیست؛ سخن از نیاز من است که اگر نعمت‌ها و مواهب الهى را که براى اهداف خاصى است در غیر آن به کارگیری طبیعى است که از آن محروم خواهم شد، زیرا خداوند حکیم است و حکیم این مواهب را به افراد لایق و وظیفه‌شناس مى دهد.

اضافه بر این کسانى که نعمت‌هاى الهى را ضایع مى‌کنند و در غیر اهداف آن مصرف مى‌نمایند در واقع اهانتى به ساحت قدس پروردگار کرده اند و از این جهت درخور عقوبتى هستند.(۶)

منابع:

(۱). «أطراف» جمع «طَرَف» در اینجا به معناى آغاز هر چیزى است به قرینه «اَقْصاها» که در جمله بعد آمده، و به معناى انتهاى چیزى است.

(۲). ابراهیم، آیه ۷.

(۳). سبأ، آیه ۱۵.

(۴). سبأ، آیه ۱۷.

(۵). بحارالانوار، ج ۶۸، ص ۴۱، ح ۳۱.

(۶). سند گفتار حکیمانه: نهج البلاغه، ص ۷۱۹.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!