حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب نیوز | rahyabnews.com هستید؟
عوارض آلایندگی مرهم ریه‌های پردود اهوازی‌ها نشد
در تکرار روزهای خاکستری؛

عوارض آلایندگی مرهم ریه‌های پردود اهوازی‌ها نشد

عوارض آلایندگی به صرف «عوارض بودن» به منبعی برای تزریق منابع مالی به شهرداری‌ها و دهیاری‌ها بدل شده درحالی‌که هدف واقعی از عوارض آلایندگی حفظ محیط‌زیست و رفع آلودگی در خوزستان بوده به درستی محقق نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛عوارض آلایندگی که در قانون مالیات بر ارزش افزوده  از آن به عنوان  «عوارض سبز» نام برده می‌شود تاکنون بیش از ۷۵/۷همت عوارض ‌آلایندگی از صنایع فقط در استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان وصول شده است.

 بدون تردید قانون مالیات بر ارزش‌افزوده واحدهای صنعتی آلاینده را می‏‌توان از سیاست‌‎های مؤثر در زمینه کنترل عوامل آلودگی با استفاده از ابزارهای اقتصادی دانست و باید به این نکته نیز اذعان کرد که اخذ چنین عوارضی در ایجاد انگیزه صاحبان صنایع برای کنترل آلودگی مؤثر بوده اما نکته مهم‌تر این است که عوارض به دلیل اینکه در مسیر رفع آلایندگی‏‌های ناشی از فعالیت صنایع صرف نمی‌‎شوند، نه تنها نتوانسته باری از مشکلات محیط زیست بردارد.

 به ‌گفته متخصصان با نیمی از این بودجه هم می‌شد گره‌های زیادی از صنایع آلاینده را برطرف کرد اما تاکنون اتفاق چشم‌گیری توسط شهرداری‌های خوزستان رخ نداده است.

واریز حق آلایندگی در دولت سیزدهم  به حساب برخی شهرداری‌های ‫خوزستان از محل عوارض آلایندگی نفت اتفاق بسیار مهمی بود که کمتر به آن پرداخته شده و لازم است که ابعاد مختلف آن مورد بررسی قرار گیرد.

 پرداخت این مبلغ توسط دولت غافلگیرانه و خارج از برنامه‌ریزی قبلی شهرداری‌ها در بودجه مصوبشان بود و در نتیجه برنامه خاص و از پیش تعیین شده‌ای برای هزینه‌کرد آن وجود ندارد.

از آن‌جا که در پاییز شهرهایی چون اهواز، آبادان، خرمشهر، شادگان، شوشتر، کارون، باوی، سوسنگرد، ماهشهر و هندیجان بیشترین آلودگی هوا را تجربه کردند، این رقم نباید صرف پرداخت دیون و یا هزینه‌های جاری مانند حقوق و دستمزد شده و صرفاً در حوزه زیرساخت‌ها و عمران مانند تکمیل پروژه قطار شهری، تقویت و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، توسعه فضای سبز، ایجاد شبکه آب خام و شبکه دفع آب‌های سطحی، بهسازی پایانه‌های مسافربری، ایجاد بازارچه‌ها، توسعه تجهیزات هوشمند و دوربین‌های کنترل ترافیک، بهبود و توسعه شبکه معابر، ایجاد تأسیسات لازم در حوزه مدیریت پسماند و… هزینه شود تا شاید غین اقدامات تأثیری بر کاهش آلودگی داشته باشد.

 اما به نظر می‌رسد پرداخت این پول باعث تنبلی شهرداری‌ها و تلاش نکردن در راستای تحقق بودجه‌های مصوب و افزایش درآمدهایشان شده است. 

 باتوجه به تأکید رئیس قوه قضاییه در خصوص وصول عوارض سبز و ارزش‌افزوده استان‌ها و در راستای عدالت اجتماعی و تحقق حقوق عامه مردم خوزستان، مطالبات از شرکت‌های نفتی و صنعتی به حیطه وصول درآمد که با واریز به حساب خزانه‌داری‌کل کشور جهت تقسیم و هزینه آن در مناطق مختلف استان، به‌منظور رفع آلایندگی و بهسازی محیط‌زیست و سایر محورهای مرتبط که قانون تعیین نموده، اختصاص و به حساب اداره‌کل امور مالیاتی استان واریز خواهد شد.

علی دهقانی گفت:  با توجه به صدور حکم نمایندگی و نیابت اعطایی از سوی این دادگستری برای نماینده معرفی شده از اداره‌کل امور مالیاتی استان در تهران برای وصول عوارض سبز و ارزش افزوده و مالیات از ابربدهکاران مالیاتی و عوارض در استان، در هفته اول آذر ماه مبلغ ۸۸۵ میلیارد تومان عوارض سبز شرکت‌های بهره‌بردار نفتی و ۶۰۶ میلیارد تومان از ارزش افزوده شرکت‌ها و واحدهای صنعتی، تولیدی و خدماتی آلاینده وصول شد.

دهقانی تأکید کرد: مسئولین مرتبط می‌بایست با نظارت مستمر، این مبلغ را به طور دقیق و متناسب و در مسیر قانونی و در راستای کاهش آلایندگی‌ها و بهبود محیط زیست و توسعه استان تقسیم و هزینه کنند. 

رئیس‌کل دادگستری خوزستان گفت: در راستای تحقق وصول درآمدهای مالیاتی دولت نیز ۸۵۲ میلیارد تومان از ابربدهکاران مالیاتی واحدهای تولیدی استان وصول و به حساب خزانه واریز شد.

با وجود اینکه دولت آیت‌الله رئیسی مبالغ قابل‌توجهی از عوارض آلایندگی به شهرداری اهواز اختصاص داد اما همچنان علاوه بر اینکه مشکلات زیرساختی و عمرانی شهر به قوت خود باقی است، مردم شهر اهواز از وضعیت آلایندگی رنج می‌برند. 

طی این سال‌ها همچنان با شدت یافتن آلودگی هوا بر اثر هجوم آلاینده‌ها، با تعطیلی مدارس، مراکز آموزشی و اداره‌ها روبه‌رو می‌شویم و به‌رغم زیان و آسیب این تعطیلی‌ها، همچنان شاخص آلایندگی بر سر جای خود مانده است.

مردم اهواز پس از سال‌ها تحمل آلودگی ناشی از صنایع آلاینده در دولت سیزدهم امیدوار شدند با واریز عوارض آلایندگی به حساب شهرداری‌ها، بسیاری از مشکلات حمل‌ونقل حل می‌شود و تحول بزرگی در این کلان‌شهر رخ می‌دهد اما این عوارض صرف زیرساخت‌ها که نشد هیچ صرف محیط‌زیست و کنترل آلاینده‌ها هم نشده است.

انتهای خبر/

 

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از