حالت تاریک
شنبه, 03 آذر 1403
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب نیوز | rahyabnews.com هستید؟
کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد
«رهیاب» بررسی کرد؛

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

سالانه میلیاردها ریال صرف پیشگیری از بیماری هاری در خوزستان می‌شود؛ اما هنوز این بیماری در خوزستان قربانی می‌گیرد و نیمی از قربانیان هاری کودکان هستند.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ حیوان گزیدگی و در صدر آن، سگ گزیدگی در خوزستان به شکل فزاینده‌ای روبه‌افزایش است و این استان در ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری هاری صدرنشین است. 

سالانه میلیاردها ریال صرف پیشگیری از بیماری هاری در خوزستان می‌شود و کمتر بیماری واگیرداری در این استان وجود دارد که به‌اندازه این بیماری برای آن هزینه شود؛ اما هنوز این بیماری در خوزستان قربانی می‌گیرد و نیمی از قربانیان هاری کودکان هستند.

افزایش نگران‌کننده موارد سگ گزیدگی در خوزستان

دکتر یوسف خلیف‌پور در گفتگویی رسانه‌ای اظهار کرد: حدود یک ماه پیش یک پسر ۹ساله در روستای جنگیه مورد گزش یک سگ هار قرار گرفت و با وجود اینکه اقدامات درمانی و پیشگیرانه و سرم تراپی و تزریق واکسن هاری برای او انجام شد؛ اما به علت اینکه محل گازگرفتگی در ناحیه سر بود ویروس به مغز سرایت کرد و منجر به فوت کودک شد.

وی افزود: در این خصوص پیش از این هم با حضور دادستان و شورای سلامت کارون جلسه‌های متعددی برای جمع‌آوری سگ‌های بدون صاحب، گرفته شده بود؛ اما متأسفانه پس از این حادثه پاک‌سازی کلی در منطقه انجام گرفت.

سید محمد علوی رئیس سابق بهداشت در گفتگوی رسانه‌ای در سال ۹۱ گفته است سالانه ۷ هزار گازگرفتگی سگ در استان گزارش می‌شود.

 

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

رشد فزاینده حیوان گزیدگی و تناقض در آمارها

 

 این مقام مسئول در سال ۱۴۰۱ در گفتگو با ایرنا پیرامون گزیدگی که در استان رخ می‌دهد که ۹۵ درصد آنها مربوط به سگ گزیدگی است گفت: موارد مشکوک به هاری در مراکز درمان پیشگیری هاری، واکسن و سرم این بیماری را دریافت می‌کنند.

 

 علوی ادامه داد: بیشترین موارد حیوان گزیدگی در امسال تاکنون در کلان‌شهر اهواز و شهرستان‌های اطراف آن ثبت شده و در مجموع نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۱ درصد افزایش آمار داشته‌ایم.

 

 همچنین در سال ۱۴۰۲ دکتر مهرداد شریفی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز در حاشیه بازدید از واحد پیشگیری هاری بیمارستان رازی اهواز و دیدار با کارکنان این بخش گفته است حدود ۱۰ هزار مورد حیوان گزیدگی در شهرستان‌های زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی اهواز رخ داد.

 

 پژمان بختیاری‌نیا دی‌ماه سال گذشته در گفتگوی رسانه‌ای خود با اشاره به وقوع بیش از ۹ هزار مورد حیوان گزیدگی از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان آذرماه، گفت: این اتفاق‌ها در ۲۳ شهرستان زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز رخ داده‌اند.

 

 وی با بیان اینکه تعداد حیوان گزیدگی در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۳۱ درصد افزایش‌یافته است، افزود: بیشترین موارد حیوان گزیدگی‌ها، گازگرفتگی سگ است و بروز موارد حیوان گزیدگی در همه شهرهای خوزستان زیاد است.

 

 نقش سگ‌های بلاصاحب در افزایش آمار گزیدگی

 

 معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز ادامه داد: در چندساله اخیر تعداد موارد حیوان گزیدگی در سطح خوزستان به علت افزایش سگ‌های بلاصاحب در سطح شهرها و روستاها روبه‌افزایش بوده و در این شرایط، کارهای جدی و اصولی متولیان امر برای ساماندهی سگ‌های بدون صاحب برای پیشگیری و مقابله با حیوان گزیدگی و کنترل بیماری هاری، ضرورتی انکارناپذیر است.

 

 وی اضافه کرد: در ۹ماهه سال ۱۴۰۲، در واحدهای مراقبت هاری و حیوان گزیدگی مراکز بهداشت شهرستان‌ها بیش از ۳۰ هزار دوز واکسن و ۳ میلیون واحد سرم هاری به افراد حیوان‌گزیده تزریق شده است.

 

 مرکز بهداشت برای هر گازگرفتگی سگ حدود ۱۰ تا ۴۰ میلیون ریال هزینه می‌کند که در مجموع رقم بالایی است.

 

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

 هاری مهم‌ترین بیماری ویروسی، کشنده است

 

 بیماری‌های ویروسی منتقله توسط سگ‌ها شامل عفونت مانند هاری و نور ویروس و عفونت باکتریایی از جمله پاستورلا، سالمونلا، بروسلا، یرسینیا انتروکولیتیکا، کمپیلوباکتر، کاپنوسیتوفاگا، بوردتلا برونشیسپتیکا، کوکسیلا بورنتی، لپتوسپیرا، استافیلوکوکوس اینترمدیوس و استافیلوکوکوس مقاوم به متی سیلین، کریپتوسپوریدیوم است.

 

 همچنین عفونت‌های انگلی مثل ژیاردیا و لیشمانیای جلدی واحشایی و پارازیت خارجی گال یا جرب سارکوپت اسکیبی، عفونت قارچی، کچلی رینگ ورم پوست و کچلی سر و ریش، عفونت کرمی مانند توکسو کاریا و اکینوکوکوس گرانولوزوس یا کیست هیداتید نیز قابل‌انتقال است.

 

  هاری به‌عنوان مهم‌ترین بیماری ویروسی، کشنده است و تا به امروز و در تاریخ پزشکی کسی از این بیماری جان سالم به در نبرده است.

 

 دسته دیگر بیماری‌های قابل‌انتقال از سگ به انسان از طریق قطرات تنفسی «آئروسل» است که سبب بروز بیماری تب کیو «عامل بیماری کوکسیلا بورنتی» خواهد شد.

 

 افزایش ۳۰ درصدی موارد حیوان گزیدگی در خوزستان

 

 پژمان بختیاری‌نیا در گفتگو با خبرنگار این رسانه از افزایش ۳۰ درصدی حیوان گزیدگی در استان خوزستان خبر داد و اظهار داشت: ۱۲ هزار و ۴۶۸ مورد حیوان گزیدگی در ۲۳ شهرستان زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز رخ داد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد افزایش داشته است.

 

 وی با بیان اینکه بیشترین موارد از حیوان گزیدگی‌ها، گازگرفتگی سگ است افزود: در این بازه تعداد ۱۰ هزار و ۷۲ مورد کل موارد سگ گزیدگی بوده که ۲ هزار و ۳۹۰ مورد از این تعداد مربوط به گزش سگ‌های بلاصاحب بوده است.

 

 انتقال هاری از طریق گزش و لیسیدن حیوانات

 

 معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز با اشاره به کشنده بودن صددرصد عفونت هاری گفت: هاری یک نوع عفونت ویروسی دستگاه اعصاب مرکزی و قابل‌انتقال بین حیوان و انسان است و معمولاً به دلیل گزش، خراش و حتی لیسیدن حیوانات از جمله سگ و گربه به انسان منتقل می‌شود و در صورت بروز علائم بیماری در انسان، متأسفانه همیشه صددرصد کشنده است.

 

 بختیاری‌نیا بیان کرد: با وجود میزان بالای کشندگی این بیماری، در صورت انجام مراحل پیشگیری مانند شستشوی صحیح محل گزش با آب و صابون و تزریق سرم و واکسیناسیون به‌موقع و کامل، می‌توان از ابتلا به هاری پیشگیری کرد.

 

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

شهرداری‌ها مسئول کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب هستند

 

 وی با اشاره به مسئول کنترل سگ‌های بلاصاحب گفت: بر اساس دستورالعمل کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب مصوب سال ۱۳۸۷ و متعاقباً ویرایش آن در سال ۱۴۰۱ استفاده از روش زنده‌گیری، تهیه‌شده در سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های وزارت کشور، شهرداری‌ها در مناطق شهری و دهیاری‌ها در مناطق روستایی مسئول کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب هستند و ریاست کمیته کنترل سگ‌های بلاصاحب در سطح شهرستان‌ها با فرماندار بوده و دبیر جلسه، شهرداری همان شهرستان است.

 

 وی اضافه کرد: با توجه به اینکه اجرای این دستورالعمل مستلزم احداث واحد یا مرکز موقت نگهداری سگ‌های زنده‌گیری سایت زنده‌گیری است، استانداری خوزستان تعدادی از شهرداری‌ها را به‌عنوان قطب خدمات‌دهی در سطح استان معین کرد که برخی از شهرداری‌ها، نسبت به انجام تعهدات محوله اقدام کرده‌اند.

 

 وی بیان کرد: طبق آمار دریافتی از شهرستان‌ها سال گذشته در مجموع ۱۳ هزار و ۶۵۳ قلاده سگ زنده‌گیری شدند. با وجود اقدامات انجام‌شده باید بقیه سایت‌های زنده‌گیری به‌وسیله شهرداری‌ها مربوطه احداث و عملیات زنده‌گیری تقویت شود.

 

 خطرات ناشی از غذادهی به سگ‌های بلاصاحب

 

 معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز با اشاره به برخی دیگر از علل نامطلوب بودن وضعیت کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب عنوان کرد: عدم آگاهی عموم مردم از عواقب ناشی از غذادهی و نگهداری از حیوانات بلاصاحب یکی از علل نامطلوب بودن وضعیت کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب است؛ این عدم آگاهی ضمن دخالت در حیات‌وحش، منجر به ایجاد خطر برای افراد ناآگاه و اطرافیان آن‌ها می‌شود به نحوی که با یک گزش ساده یا تماس ساده، انسان می‌تواند به بیماری‌های مشترک انسان و حیوان مبتلا شود.

 

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

مدیریت نامطلوب پسماند و تأثیر آن بر جمعیت سگ‌ها

 

 وی افزود: مدیریت نامطلوب پسماند و نخاله‌های ساختمانی نیز موجب جلب حیوانات بلاصاحب به محل‌های دپوی زباله می‌شود. رهاسازی نخاله‌های ساختمانی در کنار جوامع انسانی یا عدم جمع‌آوری و دفع بهداشتی پسماند موجب جلب، تغذیه و لانه‌گزینی حیوانات بلاصاحب و موذی مبتلا به بیماری‌ها خطرناک مانند هاری می‌شود.

 

 نگرانی‌های ناشی از حضور سگ‌های ولگرد در معابر عمومی

 

 به‌رغم اینکه جمع‌آوری سگ‌های بدون صاحب به یکی از مطالبه‌های مهم شهروندان تبدیل شده اما در حال حاضر، بسیاری از شهرهای خوزستان با پدیده سگ‌های ولگرد دست‌وپنجه نرم می‌کنند. حضور این سگ‌ها در معابر عمومی، پارک‌ها و مناطق مسکونی به نگرانی‌های مختلفی از جمله خطر حمله، انتشار بیماری‌ها و آلودگی‌های زیست‌محیطی منجر شده است.

 

 این معضل نه‌تنها بر سلامت عمومی جامعه تأثیر منفی می‌گذارد بلکه می‌تواند به افزایش ترس و اضطراب در میان شهروندان منجر شود. به‌ویژه در سال‌های اخیر، با افزایش جمعیت سگ‌های ولگرد، نیاز به اتخاذ تدابیر و قوانین مؤثر برای کنترل این جمعیت به‌شدت احساس می‌شود.

 

 شاید بتوان گفت تنها قانونی که در کشور به طور مستقیم به مسئله کنترل و ساماندهی وضعیت سگ‌های بلاصاحب اشاره کرده است، بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌هاست که طبق آن، جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و اعلام این گونه بیماری‌ها به وزارت بهداشت و دامپزشکی و شهرداری‌های مجاور هنگام بروز آن‌ها و دور نگاه‌داشتن بیماران مبتلا به امراض ساریه و معالجه و دفع حیواناتی که مبتلا به امراض ساریه بوده و یا در شهر بلاصاحب و مضر هستند، برعهده شهرداری‌ها قرار گرفته است.

 

کودکان طعمه چرب سگ‌های ولگرد

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از