رورشمار انقلاب اسلامی ایران؛
روزهای پیروزیساز بهمن 1357
در پی اعتصابات و راهپیمایی مردم، دولت بختیار فرودگاه مهرآباد را از اشغال نظامی خارج کرد و با بازگشایی فرودگاه مهرآباد، مانع بازگشت امام خمینی به میهن با پایداری مردم برداشته شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی«رهیاب»؛ اوایل بهمن ۵۷ خبر تصمیم امام در بازگشت به کشور منتشر شد. مردم و دوستان امام نگران جان ایشان بودند چرا که هنوز دولت دست نشانده شاه سرِ پا و حکومت نظامی برقرار بود. از این رو دوستان امام نیز توصیه به تعویق سفر تا تأمین شرایط داشتند.
از سوی دیگر حضور امام در این شرایط در جمع میلیون ها مردم به پاخاسته از دید امریکا به معنای پایان حتمی کار رژیم شاه بود. اقدامات فراوانی از تهدید به انفجار هواپیما گرفته تا وقوع کودتای نظامی برای تعویق سفر ایشان صورت گرفت. حتی رئیس جمهور فرانسه واسطه شد؛ (پاورقی: قدرت و زندگی: خاطرات رئیس جمهور فرانسه؛ ترجمه محمود طلوعی؛ ص ۵۴۵) اما امام خمینی (س) تصمیم خویش را گرفته و طی پیام هایی به مردم ایران گفته بود می خواهد در این روزهای سرنوشت ساز و خطیر در کنار مردمش باشد. دولت بختیار با هماهنگی ژنرال هایزر فرودگاه های کشور را به روی پروازهای خارجی بست.
جمعیتی انبوه از سراسر کشور به سوی تهران سرازیر شدند و در تظاهرات میلیونها تن از مردم تهران شرکت کرده و خواستار باز شدن فرودگاهها بودند. جمعی از روحانیون و شخصیتهای سیاسی در مسجد دانشگاه تهران تا باز شدن فرودگاه دست به تحصن زدند. دولت بختیار پس از چند روز، تاب مقاومت نیاورد و ناگزیر از پذیرفتن خواست ملت شد.
امروز دوشنبه نهم بهمن ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، است. چهل و چهار سال پیش در چنین روزی، امام خمینی در سخنانی درباره دولت بختیار فرمودند: خائن اصلی را با خفت بیرون كردید این نتیجه را هم كه حاشیهای بیش نیست از صحنه خارج كنید.
مهمترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران در این روز، به شرح زیر است:
۹ بهمن ۱۳۵۷
شاپور بختیار پس از فشارهای فراوان از طرف گروههای مختلف جامعه اعلام گفت: فرودگاهها همه باز است او همچنین در واكنش به پیش شرط امام خمینی برای پذیرش دیدار با او گفت: من به هیچ وجه استعفا نخواهم داد و به پاریس نمیروم.
۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی در سخنانی درباره دولت بختیار فرمودند: خائن اصلی را با خفت بیرون كردید این نتیجه را هم كه حاشیهای بیش نیست از صحنه خارج كنید.
۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی در گفتگو با مجله مصری روزالیوسف فرمود: مصمم هستیم به هرگونه نفوذ خارجی در ایران پایان دهیم. در خاك ایران جایی برای پایگاههای نظامی وجود ندارد و به هیچ دولتی اجازه دخالت در امور داخلی ایران را نمیدهیم.
۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی درباره مسایل ایران و امكان خطر سفرشان به ایران اعلام كرد: اگر ارتش كنار بكشد آرامش تضمین می شود، محافظ من خدا و حفظ امنیت با مردم است.
۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی در سخنانی فرمود: من در نخستین فرصتی كه پیدا كنم به ایران می روم و در قدم نخست دولتی مبتنی بر رای مردم اعلام میكنم.
۹ بهمن ۱۳۵۷
امام خمینی علی امینی را برای دیدار نپذیرفتند، امینی فعالیت های گوناگونی را برای مهار سیل خروشان انقلاب آغاز كرده بود كه عمدهترین آنها قرارگرفتن او در صدر گروه مشاوران محمدرضا پهلوی بود. امینی حتی برای حفظ رژیم و مهار خشم انقلابی مردم، داوطلب نخستوزیری شد و چون در این راه امامخمینی را مانع اصلی نیل به هدف خود دید، خواستار دیدار با امام شد.
۹ بهمن ۱۳۵۷
مردم خشمگین تهران با سنگربندی و پناه گرفتن كنار دیوارها با نیروهای نظامی رژیم درگیر شدند. در این درگیری ها مراكز فساد مستقر در تهران به آتش كشیده شد و روزنامه ها از مجروح شدن و شهادت تعداد زیادی از مردم خبر دادند.
۹ بهمن ۱۳۵۷
در دانمارک دانشجویان معترض حكومت پهلوی سفارت ایران را اشغال كردند.
۹ بهمن ۱۳۵۷
رادیو مسكو اعلام كرد رمزی كلارك وزیر پیشین دادگستری آمریكا ضمن تشریح نتایج اقامت هشت روزه خود در ایران اعتراف كرد كه ۹۹ درصد مردم ایران خواستار بازگشت آیت الله خمینی هستند و اصرار دارند كه رژیم ضد ملی از میان برود و به سلطه بیگانگان بر ایران پایان داده شود.
۹ بهمن ۱۳۴۱
روحانیون سراسر كشور به پیشنهاد امام خمینی در ماه مبارك رمضان، به عنوان اعتراض به همه پرسی(رفراندوم) فرمایشی و اجباری انقلاب سفید، محمدرضا پهلوی، از رفتن به مسجدها خودداری كردند.
۹ بهمن ۱۳۳۱
محمدمصدق نخستوزیر، ضمن اطلاع به «سادچیكف» سفیر اتحاد جماهیر شوروی درباره ی پایان مدت قرارداد شیلات دریای خزر، اعلام كرد: ایران مایل به تمدید قرارداد نیست و شیلات دریای خزر ملی شده است.
۹بهمن ۱۳۲۲
شهربانی كل كشور خواستار اعلام نظر وزارت كشور درباره تأسیس «انجمن خبرنگاران ایران» و فرستادن اساسنامه و آیین نامه ی داخلی این انجمن شد.
۹ بهمن ۱۳۲۱
«آرتورمیلسپو» كارشناس آمریكایی برای اصلاح امور دارایی ایران وارد كشور شد.
۹ بهمن ۱۳۲۰
پیمان اتحاد میان ایران، انگلیس و روسیه شامل ۹ اصل و چهار ماده در تهران نهایی شد و در آن شوروی و انگلیس با به رسمیت شناختن یكپارچگی سرزمینی(تمامیت ارضی) و حاكمیت و استقلال ایران اجازه استفاده از راه های مواصلاتی كشور برای حمل مهمات و آذوقه را به دست آوردند. این پیمان به امضای علی سهیلی وزیرامور خارجه ی ایران، سرریدز بولارد وزیر مختار انگلیس و اسمیرنوف سفیر كبیر روسیه رسید.
۹ بهمن ۱۳۰۷
دولت لایحه ی خرید ۶ میلیون تومان اسلحه از خارج كشور را به مجلس شورای ملی داد.
۹ بهمن ۱۳۰۰
روزنامه اتحاد كه از چند روز قبل توقیف شده بود، از امروز دوباره منتشر شد.
برگرفته از: كتاب روزشمار تاریخ معاصر ایران(جلد۱)
انتهای پیام/