
یادداشت؛
ترامپ تهدیدِ بیاثر است
فعال رسانهای در یادداشتی خود نوشت: در آستانه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، در حالیکه ادبیات تند و تحقیرآمیز ترامپ بار دیگر خبرساز شده، واقعیت میدانی حکایت از ابتکار عمل ایران در تعیین چارچوب گفتگوها دارد.
به گزارش خبرنگار شبکه اطّلاعرسانی «رهیاب»؛ احمد خنیفر فعال رسانهای در یادداشتی نوشت: آستانه برگزاری مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، اهداف ترامپ و ادبیات او مناقشهبرانگیز شده که چند نکته در این رابطه قابل توجه است.
ادبیات زننده و تحقیرآمیز اخیر ترامپ به درخواست چند کشور برای لغو تعرفههای گمرکی مربوط بود و ارتباطی با ایران نداشت بلکه مذاکرات با ایران با درخواست و اصرار خود او برگزار خواهد شد. نوع مذاکرات غیرمستقیم، محل و موضوع آن از سوی ایران تعیین شده و آمریکا ناچار به پذیرش بوده است.
از هیأت مذاکره کننده ایرانی حمایت میکنیم تا به هدف لغو تحریمها برسد اما توقعات ما از نتیجه مذاکره باید بر مبنای شناخت هدف طرف مقابل باشد.
اصل جنگ بـر سر مدیریت افکار عمومی و نتیجه گرفتن از آن با کمترین هزینه است و طرفی پیروز میشود که بتواند مردم را تحت تاثیر قرار دهد؛ فشار اقتصادی، تهدید به جنگ و... ابزاری برای این هدف است.
تبادل پیام با آمریکا حتی اگر بینتیجه باشد بار دیگر ثابت میکند آنها به دنبال حل مشکل و لغو تحریمها نیستند و به افکار عمومی نشان میدهد نامه نگاری و اصرار به مذاکره از سوی ترامپ صادقانه نیست.
با فرض بازگشت آمریکا به برجام یا امضای توافقی شبیه آن بازهم تحریمهای چند لایهای آمریکا به بهانه نقض حقوق بشر، زنان، برنامه موشکی، گروههای مقاومت متحد با ایران و بهانههای مختلف باقی میماند و عملاً دستاورد خاصی برای اقتصاد ایران نخواهد داشت.
برجام با انعطاف و خطاهای زیادی از سوی ایران همراه بود و بازهم باعث رفع تحریمها نشد و اما تجربه خوبی بود تا بدانیم که مخالفت با مذاکره به علت غیر قابل اعتماد بودن آمریکا و عدم پایبندی او به توافقات است «حتی با دوستان و دولتهای تحت فرمانش»؛ پاره کردن همان برجام نشان داد ترامپ به دنبال محدودیتهایی فراتر از برنامه هستهای ایران است.
میزان قدرت نظامی ایران مسئلهای نیست که دولت و مردم شریف ایران حاضر به گفتگو درباره آن باشند. «نابودی لیبی، عراق و اوکراین نتیجه مذاکره و توافقاتی از این جنس است» بنابراین مذاکرات صرفاً درخصوص برنامه هستهای و کاهش درصد غنی سازی خواهد بود.
پیروزی ترامپ در گـرو پیـروزی در جنگ روانی و دوقطبی سازی و ایجاد اختلاف و التهاب است زیرا قدرت موشکی ایران را میداند و علاقهای به تماشای سوختن ناوها و هزاران سرباز آمریکایی ندارد تحلیلگران معتقدند تهدید ترامپ به جنگ نظامی در واقع پوچ و توخالی است و همچنین با توجه به بدهیهای بی سابقه آمریکا، مشکلات داخلی و نگرانی از صعود چین، احتمال ناچیزی برای جنگ گسترده علیه ایران وجود دارد.
آژانس بینالمللی اتمی پرونده کشورهایی که عضو پیمان NPT نیستند را بررسی نمیکند لذا درصورت تداوم تحریمها، هیچ دلیلی برای باقی ماندن ایران در NPT وجود ندارد و حضور بازرسان آژانس هم منطقی نیست.
تهدید به خروج از NPT یا بحث تغییر دکترین هستهای با هدف ایجاد موازنه قدرت، محدود کردن مذاکرات به موضوع هستهای و افزایش احتمال توافق است؛ اظهارات لاریجانی و شمخانی و ... را باید در این راستا تحلیل کرد و نباید به عنوان جنگ طلبی تلقی شود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!