«رهیاب» بررسی کرد؛
شب یلدا جشن سنتی با طعم تلخ گرانی
با وجود شور و اشتیاق مردم از فرا رسیدن شب چله، گرانی تنور بازار شب یلدا را سردتر کرده و خوزستانیها بیشتر از آن که خریدار باشند بازار شب یلدا را به نظاره نشستهاند.
به گزارش شبکه اطّلاعرسانی «رهیاب»؛ در این روزهایی که زمانی به خداحافظی با فصل پاییز و رسیدن به بلندترین شب سال معروف به شب یلدا نمانده، بازار شهرها رنگ دیگری به خود گرفتهاند زیرا شب چله یکی از کهنترین جشنهای ایرانیان است که مردم گرد یکدیگر جمع شوند تا این شب را با شادی و گفتگو سپری کنند و با خوردن آجیلهای مخصوص، شیرینی و میوههایی مانند انار و هندوانه که نمادی از برکت و فروانی و شادکامی هستند، جشن خود را کامل کنند
در خوزستان نیز به لحاظ حضور ۷۲ قوم با رسومات متفاوت این شب را جشن میگیرند، چلهنشینی جایگاه ویژهای بین مردم بختیاری دارد و این رسم به جامانده از نیاکانشان را جزو لاینفک آدابشان میدانند.
آداب و رسوم شب یلدا در خوزستان
فال حافظ و خاطره گویی بزرگترها در کنار بخاریهایی که جایگزین کرسیهای قدیم شدهاند، از رسوم شهروندان آبادان و خرمشهر نیز در شب یلدا است. مردم آبادان و خرمشهر از چند روز قبل خریدهای شب یلدا را آغاز میکنند.
شهروندان آبادان و خرمشهر همچون ایرانیان قدیم معتقد هستند که یلدا باید سرخ باشد و به این اعتقاد خود با خرید هندوانه های سرخ، انار قرمز و آجیلهای رنگارنگ جامه عمل میپوشانند.
شاهنامهخوانی و شعرخوانی و شکستن فندق در شب یلدا از دیگر آیینهای طولانی ترین شب سال در این استان است.
گرانی و چالشهای اقتصادی در شب یلدا
با تمام این تفاسیر اما چندسالیست پای طعم گرانی به این جشنها باز شده و کام مردم را تلخ کرده است.
با وجود شور و اشتیاق مردم از فرا رسیدن شب چله، گرانی تنور بازار شب یلدا را سردتر کرده و خوزستانیها بیشتر از آن که خریدار باشند بازار شب یلدا را به نظاره نشستهاند، همیشه در مناسبتهایی همچون شب یلدا بازار صاحبان فروشگاههای آجیل، شیرینیسراها و بازارهای میوه حسابی گرم و پرتحرک میشد اما امسال در حالی که زمانی بیشتر به پایان خزان پاییز نمانده بازار خرید و فروش برای مردم و بازاریان تا حدودی به رکود رفته است.
خبرنگار اینرسانه با بررسی نرخ قیمتهای بازار اهواز؛ با نگاهی به قیمت میوهها، انواع صیفی و سبزی، ماهی و مرغ و آجیل خبر از گرانتر شدن سفره یلدایی نسبت به سال گذشته میدهد، قیمتها از نرخ مصوب بالاتر است و علیرغم وعده مدیران و مسئولان استانی نظارتی بر بازار نیست و افزایش و یکسان نبودن قیمتها و اقلام مورد نیاز شهروندان برای شب یلدا سردرگمی و نارضایتی مردم را به همراه دارد.
انار زینت المجلسِ شب یلدا است، نماد پاییز و زمستان میوهای که دانه به دانهاش یاقوت است، اینمیوه در بازار روزِ اهواز که ارزانترین میوههای شهر در آن یافت میشود بین ۷۰ هزار تومان تا ۱۲۰ هزار تومان قیمت خورده است.
تاثیر قیمتها بر سفره یلدایی خانوادهها
با این احتساب اگر بخواهیم همان ۳ کیلو انار را بخریم که حداقل به ازای هر نفر از خانواده یک عدد انار برسد، باید ۲۱۰ تا۳۶۰ هزار تومان پرداخت کنیم.
یک شهروند اهوازی در گفتگو با خبرنگار« رهیاب» اظهار کرد: اگر چه همیشه پول حلال در آوردن برای پدران و مادرانمان سخت بود اما آنها زیبایی یلدا را به ما نشان دادهاند و امروز که نوبت ماست که این خاطرات را با فرزندانمان به اشتراک بگذاریم و از این شب خاطره بسازیم اما متأسفانه چنین خاطرهسازیهایی بسیار دشوار شده است.
وی افزود: خرج یک شب نشینی کوچک یلدا با احتساب شام و سایر پذیراییها به ۱۰ میلیون هم میرسد.
این شهروند اهوازی ادامه داد: همواره آجیل نیز بخشی سفرههای یلدایی بوده اما صد افسوس که چند سالی است این خوراکی بسیار خوشمزه حتی از سفرههای عید نوروز نیز حذف شده است چه رسد که مردم توان خرید آن را در شب یلدا داشته باشند.
نظارت بر بازار: وعدهها و واقعیتها
اظهارات مسئولان استانی متولی بر بازار نیز همچون همیشه تکراری و بدون خروجی است زیرا با گشتی در بازار گرانی و قیمتهای متفاوت برخی از فروشندگان سودجو مشهود است.
حمیدرضا فلاح با اشاره به آغاز طرح تشدید نظارت و بازرسی بر بازار شب یلدا در سطح خوزستان گفت: بازرسان در این طرح باهرگونه تخلفات صنفی ازجمله گرانفروشی، کم فروشی، متقلب، درج نکردن قیمت برخورد قانونی خواهند کرد.
وی در ادامه از استقرار تیم بازرسی در میادین میوه و ترهبار با هدف رصد و کنترل قیمت ازمبدأ تا بازار خبر داد و افزود: بازرسان ما همچنین بهمنظور همافزایی در نظارت بر بازار گشتهای مشترک با تعزیرات حکومتی، اتاق اصناف و بهداشت برگزار میکنند.
مدیرکل صمت هدف از اجرای این طرح را جلوگیری از افزایش غیر منطقی قیمتها توسط افراد سودجو اعلام کرد و گفت: همشهریان درصورت مشاهده هرگونه تخلف صنفی مراتب را از طریق سامانه ارتباطی ۱۲۴ این اداره کل اعلام نمایند تا بازرسان دراسرع وقت نسبت به پیگیری آن اقدام کنند.
باوجود آن که مسئولان با هدف پیشگیری از افزایش غیرمنطقی قیمتها، برخورد با تخلفات احتمالی و نظارت بر رعایت نرخهای مندرج بر کالاها وعده نظارت و بازرسیها از واحدهای عرضهکنندگان میوه، آجیل و خشکبار و شیرینی، گل و گیاه را در این برهه از زمان داده بودند اما قیمتها به حدی بالا رفته که اگر مواد غذایی و میوه با قیمت مصوب و حتی با تخفیف ۱۰ درصدی در فروشگاهها عرضه شود باز بخش عظیمی از جامعه و کارگران فقط میتوانند نظارهگر آنها در ویترین مغازهها باشند و تنها چیزی که برایشان از طولانیترین شب سال باقی میماند حسرت و شرمندگی نزد خانواده است و آرزویی که محقق نشد.
همچنین موضوع قابل توجهی که برخی از مردم معتقدند این است که اغلب گرانیها نه به دلیل گرانفروشی بلکه ناشی از افزایش هزینههای تولید است. واقعیتی که نه به بهانه شب یلدا بلکه از مدتها قبل آغاز و همچنان بهطور افسارگسیخته میتازد.
درمجموع، گرانیهای اقلام یلدایی به میزانی است که براساس گفتهها و اظهارات مسئولان و فعالان صنفی مشخص میشود. برگزاری شب یلدا برای یک خانواده چهار نفره حداقل حدود ۵ میلیون تومان، تمام میشود و البته نه برای سفره رنگین با همه اقلام خوراکی بلکه برای یک دورهمی ساده این میزان هزینه لازم است. حال هرچه خانواده پرجمعیتتر و تعداد مهمانان بیشتر شود این هزینه هم چند برابر میشود.
انتهای خبر/