رهیاب بررسی کرد؛
نقشآفرینی مدرسه و پدیدههای نوظهور دانشآموزان
با توجه به تنوع و شدت تحولات دانشآموزان در این دوره، نیاز مبرمی به راهبردها و برنامههای مبتنی بر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانشآموزان و کاهش آنها وجود دارد که انتظار میرود مدرسه نقش ویژهای در خنثیسازی این مهم داشته باشد.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «رهیاب»؛مدرسه نمونه بارز تصمیمات و سیاستهای نهاد آموزش و پرورش است که باتوجه به آسیبهای نوظهور در دانشآموزان تمام عواملی که در چارچوب مدرسه نقشآفرینی میکنند از سیاستهای کلان، کارگزاران این سطح همچون معلمان و دستاندرکاران، محتوای آموزشی تا محیط و فضای مدرسه باید مورد توجه قرار گیرد.
از این رو، در برخی ابعاد که سیاستها و خطمشیهای کلان مد نظر قرار میگیرد، باید به آموزش و پرورش به معنای ساختار سیاستگذار در جمهوری اسلامی پرداخته شود و در ابعادی که محیط تعامل همسالان از یک سو و بازخورد سیاستهای آموزش و پرورش در میان دانشآموزان از سوی دیگر مد نظر است، باید سطح بحث را از آموزش و پرورش به محیط مدرسه به عنوان کارگزار این عرصه تقلیل داد.
بابک عیوضی در جلسه کارگروه تخصصی اجرای پروژه ملی نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان «طرح نماد» اظهار کرد: باتوجهبه تحولات جهانی، نوع و میزان آسیبهای اجتماعی در حال تغییر است و سن گروههای هدف این آسیبها نیز کاهشیافته است.
وی بر اهمیت شروع اقدامات پیشگیرانه از این آسیبها توسط مدارس و آموزش مسئولیتپذیری به دانشآموزان تأکید کرد و افزود: دستگاه قضائی با اجرای طرح «قاضی در مدرسه» بخشی از این مسئولیت را به عهده گرفته است.
معاون دادستان اهواز اضافه کرد: کاهش آسیبهای اجتماعی وظیفه تمام دستگاهها است و باید با برنامهریزی مدون و عملیاتی به این مهم پرداخته شود.
عیوضی ادامه داد: طرح ملی «نماد» باید با رویکرد مدرسهمحوری بهعنوان یکی از اولویتهای مدیران آموزشوپرورش در استان اجرایی شود.
وی با اشاره به تکالیف قانونی دستگاهها بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه، عنوان کرد: اجرای برنامه نماد برای ۱۴ دستگاه تکلیف شده و همه دستگاههای عضو موظف هستند که با بهرهگیری از امکانات و منابع پیشبینی شده، در کاهش آسیبهای اجتماعی با آموزشوپرورش استان همکاری کنند.
معاون دادستان اهواز با اشاره به ماده ۲۷ قانون حمایت از اطفال و نوجوانان تأکید کرد: خودداری از انجام وظایف مقرر در این قانون، انفصال از خدمات دولتی و عمومی درجه پنج قانون مجازات اسلامی را در پی دارد.
عیوضی با بیان اینکه طرح «نماد» نباید فردمحور باشد، تأکید کرد: خروجی طرح نماد با مداخلات اجتماعمحور، باید چهار کارکرد پیشگیری، درمان، مددکاری اجتماعی و اقدامات تکمیلی درمانی را شامل شود.
وی اضافه کرد: نظام مراقبت اجتماعی دانشآموزان «نماد»، بهعنوان یک برنامه ملی و مشارکتی، ابزاری مؤثر برای کاهش آسیبهای اجتماعی دانشآموزان است که اجرای آن نیازمند عزم جدی و همکاری همه دستگاههای مرتبط است.
باید یادآوری کرد لازمه کارآمدی و اثربخشی سامانه نماد، شناخت دقیق آسیبهای اجتماعی دانش آموزان و توجه به همه آنهاست.
از آنجا که مدرسه نهادی اجتماعی با کارکرد تربیتی و آموزشی و بستری برای درونی کردن ارزشها و شکل دادن به هویت افراد است انتظار میرود که مدارس بتوانند به خوبی از پس این کارکردها برآیند و افراد دارای مهارت و دانش، پایبند به اصول اخلاقی، مسئولیت پذیر و مشارکتجو تربیت کنند.
همچنین دانشآموزان باید مهارتهای مقابله با ناملایمات زندگی را در مدرسه بیاموزند تا در برابر آنها تابآور شوند. از این جهت نقش مدارس و کیفیت آنها در تربیت، تابآوری و توانمندسازی دانشآموزان برجسته است.
باتوجه به اینکه بخشی از زندگی دانشآموزان در دوره بلوغ طی میشود. از چالشها و تکالیف این دوره نیز میتوان به تغییرات درونی، هویت یابی، استقلال، رشد تمایلات جنسی و ایجاد روابط با همسالان اشاره کرد بنابراین دوره بلوغ از نظر مراحل رشد فردی و اجتماعی حائز اهمیت و نتایج آن برای سلامت به ویژه سلامت اجتماعی فراگیر در نظر گرفته شده است.
ازاینرو با توجه به تنوع و شدت تحولات در این دوره از زندگی، نیاز مبرمی به راهبردها و برنامههای مبتنی بر شواهد به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دانش آموزان و کاهش آنها وجود دارد.
انتهای خبر /