حالت تاریک
جمعه, 30 شهریور 1403
«رهیاب» گزارش می‌دهد؛

رسانه یک ابزار ساده و بی‌خطر نیست

رسانه یک ابزار ساده و بی‌خطر نیست

مدرس حوزه علمیه قم گفت: رسانه یک ابزار ساده بی‌خطر نیست که مثل موم در اختیار شما باشد؛ مخاطراتی دارد و با تفکّر شما بازی می‌کند و آن ایدئولوژی‌ای که در خودش دارد به مخاطبِ خودش منتقل می‌کند.

به گزارش شبکه اطّلاع‌رسانی «رهیاب»؛ رسانه مدرن به ساحت تعلّقات و تفکّرات مردم و مسئولان دستبرد می‌زند و به‌صورت ناخودآگاه، دستگاه محاسباتی‌شان را به هم می‌زند و آدم‌های دیگری می‌سازد و سواد رسانه‌ای یک دانش صیانتی در برابر رسانه مدرن است.

در مواجهه تمدنی با رسانه مدرن، سواد رسانه‌ای یعنی سواد غلبه بر رسانه مدرن. سواد رسانه‌ای یعنی دانش و مهارتی که بتواند قدرت غلبۀ تمدنی به ما بدهد و ما بتوانیم بر این رسانه غالب بشویم و این رسانه را در ساحت تمدنی خودمان بازتعریف و هضم کنیم.

آیت‌الله سید محمدمهدی میرباقری اظهار کرد: شما اگر بگویید ما مطلقاً از رسانه استفاده نمی‌کنیم او می‌آید و شما را با خودش می‌برد! شما ناچار به مواجهه هستید و رویکردتان هم نباید انفعالی باشد.

وی افزود: رسانه یک ابزار ساده بی‌خطر نیست که مثل موم در اختیار شما باشد؛ مخاطراتی دارد و با تعلّقات و تفکّر شما بازی می‌کند و بسیار پنهان است و آن ایدئولوژی‌ای که در ضمن خودش دارد به لایه‌های باطنی مخاطبِ خودش منتقل می‌کند و به فکر و روح و ساحت اندیشه‌اش دستبرد می‌زند و مهارت‌هایش را تغییر می‌دهد و آدم‌های متناسب با خودش را می‌سازد.

مدرس حوزه علمیه قم گفت: شما یک‌بار می‌گویید من رسانه را می‌آموزم که استفاده کامل کنم و این منوط به این است که همه دانش‌های پشتیبان آن را یاد بگیرم.

میرباقری ادامه داد: گاهی می‌گویید نه، سواد رسانه‌ای برای محفوظ بودن از آسیب‌های رسانه است؛ هم می‌خواهیم به نحوی مواجهه کنیم که منزوی نشویم و هم اینکه اقتضائات تکنیکی آن را بفهمیم و معانی و مبانی و مفاهیمی که در چرخش او در جریان است را بشناسیم تا صیانت ایجاد کنیم.

وی اضافه کرد: رویکرد سوم، مواجهه تمدنی با رسانه است. من رویکرد سوم را می‌پسندم که یک رویکرد فعال است و البته این هم خودش یک عرض عریضی دارد. هرچند سواد رسانه در شکل دوم را هم حتماً باید آموخت تا منزوی نشویم.

مدرس حوزه علمیه قم بیان کرد: نحوه مواجهه شما با رسانه مدرن که توسط دانش‌ها و اندیشه‌های عمیق فلسفی و دانشی غربی پشتیبانی می‌شود، باید یک مواجهه تمدنی باشد؛ یعنی شما صاحب یک رویکرد تمدنی جدید هستید که با تمدن دیگری مواجه می‌شوید، نه این که شما خودتان را تسلیم آن تمدن کنید و یا بخواهید خودِ آن تمدن را دست‌کاری کنید. شما یک دستگاه مکانیکی ساده را به‌راحتی نمی‌توانید دست‌کاری کنید. نمی‌توانید بگویید که من یک تمدن را دست‌کاری می‌کنم و به تمدن اسلامی تبدیل می‌شود.

میرباقری عنوان کرد: این مواجهه تمدنی، نه مواجهه زاویه‌نشینی و حاشیه‌نشینی است و نه مواجهه انفعالی و از روی تسلیم است، بلکه یک مواجهه بزرگ و فعّال تاریخی است که ظرفیت تاریخی و طرح تاریخی می‌خواهد؛ کمااینکه رقبای شما این‌گونه هستند و در برخورد تمدنی به کمتر از هضم کردنِ ما در جهاز هاضمه فرهنگی خودشان راضی نیستند؛ یعنی می‌خواهند اسلامی باشد که هیچ درگیری‌ای با الگوی توسعه غربی نداشته باشد و با الگوهای توسعه غرب آشتی کند و به تعبیر امام راحل (ره)، اسلام آمریکایی باشد.

سواد رسانه‌ای یعنی سواد غلبه بر رسانه مدرن. در سواد رسانه‌ای ما نیازمند دانش و مهارتی هستیم که بتواند قدرت غلبه تمدنی به ما بدهد و ما بتوانیم بر این رسانه غالب بشویم و این رسانه را در ساحت تمدنی خودمان تعریف کنیم و تغییر بدهیم و هضم کنیم.
  
این دانش، تمدن‌ساز است و دانشی است که می‌خواهد رسانه تمدنی ایجاد کند. این دانش خودش حتماً لایه‌های بنیادین و راهبردی و کاربردی دارد.

 انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از