«رهیاب» گزارش میدهد؛
از مصلحتگرایی تا جنگ صنایع با صلحِ سلامت
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز گفت: صنایع آلاینده باید از اهواز خارج شوند و توسعه سایر صنایع نیز باید ممنوع شود.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «رهیاب»؛ هر چه تلاش میکنی نفست بالا نمیآید، هر چه دستوپا بزنی، حتی یکمشت اکسیژن سهمت نمیشود. اینجا کلانشهری به نام اهواز است در این دشت به این پهنایی، ریههایت مهروموم میشوند و هر بار با وقوع نخستین باران بیش از هزار نفر با تنگی نفس شدید به مراکز درمانی این شهر مراجعه میکنند.
راهی بیمارستان که شدی به امید اینکه بتوانی نفسی بکشی؛ اما آنجا هم کاری از دستشان بر نمیآید، به متخصص مراجعه میکنی، او هم تنها نسخه تخصصش به بیمار توصیه رفتن از خوزستان است.
اولینبار پاییز سال ۹۲ بود که این پدید در خوزستان و اهواز خود را نشان داد و حدود ۱۵ هزار نفر را مجبور کرد دست به دامن مراکز درمانی شوند.
از آن موقع تا امسال متهمان مختلفی بهعنوان دلیل این اتفاق معرفی شدهاند، یکی از باران اسیدی میگفت و یکی آلودگیهای نفتی و صنعتی اهواز را عامل معرفی میکرد.
برخی از نقش گرد و غبارها که آن سالها بیشتر رخ میداد میگفتند و عدهای دیگر عوامل بیولوژیک و گیاهی مثل گردهافشانی برخی گیاهان و درختان سطح شهر اهواز را دلیل آن اعلام میکردند، بااینحال هنوز بهصورت قطعی مشخص نیست دلیل بروز این مشکل چیست؛ اما عامل هرچه بوده و هست هنوز در اهواز و خوزستان همزمان با اولینبارش پاییزی دستش را روی گلوی هزاران نفر از مردم این مناطق میگذارد و نفسشان را تنگ میکند.
مسعود نشاطی با اشاره به بروز حملات تنفسی در پی نخستین بارندگی پاییزی گفت: در پی نخستین بارندگی پاییزی، در مجموع یک هزار و ۲۲۳ نفر با علائم مشکل تنفسی به بیمارستانهای تابعه دانشگاه مراجعه کردهاند.
وی با بیان اینکه ۸۶۰ نفر از این تعداد، بیمار تنفسی غیرعفونی و ۳۶۳ بیمار قلبی بودهاند، افزود: میزان مراجعهکنندگان به بیمارستانها نسبت به اولینبارش سال گذشته افزایش دوبرابری داشته است.
نشاطی با بیان اینکه بیشترین مراجعه بیماران تنفسی در این مدت در اهواز بوده است، ادامه داد: هشت درصد از این بیماران در بیمارستانها بستری و بقیه بهصورت سرپایی درمان شدند. بیشترین مراجعهها در اهواز، به ترتیب مربوط به بیمارستانهای سینا، ابوذر و امام خمینی بوده است.
دود ناتوانی سهساله مدیران در تشخیص عامل بحران در چشم مردم اهواز
پس از سیزده سال متوالی ناتوانی مدیران محیطزیست و علوم پزشکی در تشخیص علت اصلی بحران تنفسی باید به برخی مسئولان که همیشه سعی میکنند فرار روبهجلو داشته باشند یادآوری کنیم حلقه مفقوده صداقت جهت پیشگیری از این وضعیت و نگاه غیرجدی مسئولان به آلایندگی صنایع مجموعهای از تناقضات را به وجود آورده که نتیجهای جز به تعویقانداختن زمان رسیدن به نقطه مطلوب در مقابله با آلودگی را ندارد.
بسیاری از متخصصان با اشاره به شرایط آبوهوایی شهر اهواز که بهعنوان شهر آلوده جهان معرفی میشود، معتقدند: «مردم اهواز چندین سال است که با اولین باران پاییزی دلهره بروز آسم را دارند و این شرایط هنوز وجود دارد، سالهاست با وجود هرس درختان کنوکارپوس اما میبینیم مردم با تنگی نفس به مراکز اورژانس مراجعه کردهاند که این خود تأییدی بر آن است که گرده کنوکارپوس نمیتواند عامل بروز این پدیده شود.
افزایش فلر سوزی شرکتهای نفتی اطراف اهواز
داود میرشکار مدیرکل حفاظت محیطزیست خوزستان با اشاره به «افزایش فلر سوزی شرکتهای نفتی اطراف اهواز» از آنان خواست که این اقدام را به حداقل کاهش دهند.
فلر سوزی یا سوختن گازهای مشعل از مشکلات قدیمی در استان خوزستان است که علاوه بر آلودگی هوا جمعآوری آن با استفاده از فناوریهای نو در حوزه نفتی چاره کار است، اما راهحل بلندمدت و اساسی در این حوزه برای رهایی مطلق از آلایندهها، توسعه انرژیهای جدید از جمله بادی، خورشیدی و هستهای برای تولید برق است.
آلودگی بیشترین تأثیر را در بیماریهای عفونی دارد
البته آلودگی هوای خوزستان صرفاً به این موضوع محدود نیست؛ محیطزیست خوزستان بهتازگی از سه شرکت مجموعه توسعه نیشکر به دلیل ایجاد آلودگی از مراجع قضایی شکایت کرده است.
شرکت توسعه نیشکر در ابتدا هفت زیر مجموعه کشت و صنعت نیشکری داشت، پس از موضوعات مطرح شده در خصوص فساد «کشت و صنعت نیشکر هفتتپه» این شرکت نیز زیر مجموعه شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی شد؛ علاوهبرآن پنج شرکت در حوزه صنایع جانبی زیر نظر توسعه نیشکر فعالیت دارند.
این شرکت همواره متهم است که با سوزاندن ریشه نیشکرها، نقش بزرگی در ایجاد آلودگی هوا دارد، موضوعی که اگرچه مدیران آن رد نمیکنند، اما تأیید هم نمیکنند و در تلاشاند تا با انجام اقداماتی نشان دهند که توسعه نیشکر باعث ایجاد اشتغال، ارزآوری و تأمین شکر تولیدی بازاری به جمعیت ۹۰ میلیون نفر نقش دارد.
سید محمد علوی متخصص عفونی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز میگوید: آلودگی بیشترین تأثیر را در افزایش بیماریهای عفونی دارد که مهمترین آنها مشعل سوزی در صنعت نفت، ریزگردها و زباله سوزی دارد.
او افزود: آلودگی در هوا موجب آلودگی خاک و آب و محیطزیست میشود و وقتی که این ناپاکی به آبوخاک منتقل شود به غذای انسان و احشام هم وارد شده و در بلندمدت موجب بروز بیماریهای خطرناک میشود.
به گفته آقای علوی وقوع گرد و غبار نیز موجب میشود تا شهروندان حین نفسکشیدن ذرات گردوخاک را وارد دستگاه تنفسی خود کنند و از این طریق آزرده گردند، این ناراحتی تنفسی در مواقع ورود ذرات آلاینده موجب مشکلات تنفسی و آسم میشود.
ذرات آلاینده ناشی از مشعل سوزی زیر دو و نیم میکرومتر برای سلامتی انسان بسیار خطرناک هستند؛ برخی از این ذرات معلق قطرشان کمتر از ۵/۰۲ میکرومتر بوده در حالی که قطر موی انسان ۷۰ میکرومتر است و این یعنی ذرات بسیار کوچک هستند که به همین دلیل بهراحتی وارد دهن میشوند سپس مستقیماً وارد جدار بسیار نازک ریه و پس از آن وارد جریان خون میشوند؛ وقتی که وارد خون شوند در کل بدن پخش میشوند.
نقش گازهای سمی صنایع بر روی ریهها
عضو هیات علمی دانشکده علوم دانشگاه چمران اهواز در این باره گفت: در اهواز صنایع آلاینده زیادی اعم از نفت، فولاد، حفاری، نیشکر و... وجود دارد که این صنایع میتوانند اثر یکدیگر را تشدید کنند.
کوتی افزود: ذرات آلاینده از گازهای سمی صنایع، روی گرد و غبارهای خوزستان مینشیند و مدتها در هوا معلق باقی میماند که این ذرات آلوده وارد ریههای مردم شده و باعث مشکلات تنفسی میشود.
از زمانی که طرح جامع آلودگی هوای اهواز در سال ۸۳ از متهمان اصلی، پرده برداشت تا وقتی که سازمان جهانی بهداشت در سال ۹۰ اهواز را رسماً بهعنوان آلودهترین شهر جهان معرفی کرد، سالها میگذرد، اما تاکنون هیچ اقدام عملی جدی در این باره صورت نگرفته است.
اگر چه برخیها تصور میکنند مهمترین آلودگی اهواز پدیده گرد و غبار است، اما سالهاست این شهر آلوده دستخوش بحرانهای بسیاری بوده است: علاوه بر گرد و غبار، تنگی نفس ناشناخته، دود و خاکستر نیشکر و بوی نامطبوع کارخانه الکل هر کدام در ماههایی از سال خودنمایی کردند.
در این میان البته حضور دائمی گازهای سمی «نفت» و «فولاد» را نمیتوان نادیده گرفت، صنایعی که قرار بود حداکثر تا پایان امسال بخشی از آلودگی خود را مهار کنند.
طرح جامع کاهش آلودگی هوای اهواز در سال ۸۳ سهم صنایع را در آلودگی هوای این شهر ۶۵ درصد، و ۳۵ درصد دیگر را ناشی از سایر آلودگیها اعم از حملونقل، سوزاندن مزارع نیشکر و خانگی اعلام کرده است. بر این اساس در مجموع ۵۶ درصد از آلودگی اهواز ناشی از صنایع نفت است.
از سال ۸۳ به بعد بهرغم پیگیریهای بسیاری از رسانههای کشوری و استانی که از محیطزیست داشتهاند، اما همچنان سهم آلایندگی صنایع به دلایلی که فقط برای مسئولان محسوس است، مشخص نیست.
غلامرضا گودرزی اثر آلایندههای صنعتی هوا را دائمی و طولانیمدت میداند و گفت: صنایع آلاینده باید از اهواز رخت ببندند و من پس از تحقیقات دو سال پیش، نظر قطعی خود را درباره صنایع فولاد ارائه کردم که این صنعت نباید در اهواز باشد؛ زیرا آسیبی که فولاد به مردم میرساند بلندمدت است و موادی که از خروجیهای آن بیرون میآید و وارد بدن انسان میشود اثر تجمعی داشته و آسیبرسان است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز گفت: صنایع آلاینده باید از اهواز خارج شوند و توسعه سایر صنایع نیز باید ممنوع شود.
گودرزی عنوان کرد: در صورتی که مباحث اقتصادی ناشی از خروج این صنایع مطرح باشد، حداقل کاری که میشود انجام داد این است که این صنایع از جمله فولاد با استفاده از ۷ تکنولوژی روز آلودگی خود را کاهش دهند.
«مه» دودآلود اهواز
مهران افخمی معتقد است: شهر اهواز به دلیل وضعیت خاص خود در منطقه صنعتی قرار گرفته و به دلیل تمرکز صنایع در آن با آلودگی زیادی رو بهرو است که این مسئله هم در آلودگی آب و هم آلودگی هوا خود را نشان داده است.
وی افزود: انواع صنایع آلاینده در این شهر مستقر هستند و حتی جانمایی شهرکهای صنعتی در اهواز نیز مشکلاتی دارد، این در حالی است که بر اساس استاندارد، صنایع باید با مناطق شهری فاصله داشته و از محلهای تجمع انسانی مانند شهر و روستا دور باشند.
محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه آلودگی هوای اهواز حتی در شرایط عادی و بدون گرد و غبار نیز بالاتر از استانداردهاست میگوید: علاوه بر آلودگیهای معمول در هوای اهواز، به دلیل بالابودن رطوبت، تابش نور خورشید و گازهای آلاینده، پدیده خاصی موسوم به «مهدود فتوشیمیایی» نیز اتفاق میافتد که منجر به ایجاد آلودگیهای ثانویه شده و بسیار خطرناک و آسیبرسان است.
انتهای خبر/