حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن رهیاب نیوز | rahyabnews.com هستید؟
خوزستان در کمای تنفسی و سونامی سرطان
روایت خاله‌بازی محیط‌زیستی؛

خوزستان در کمای تنفسی و سونامی سرطان

مدیریتی که خوزستان را در کمای تنفسی فرو برده اگر نجنبد سونامی سرطان این مردم را در بر می‌گیرد.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ مصیبت ریزگردها، آسمان استان‌ خوزستان را درنوردیده است و سال‌هاست اهواز هوا ندارد و خوزستان درگیر گرد و غبار است و مسئولان به جای حل مشکل، منشأ ریزگردها را بین تالاب‌های خشک داخلی و صحراهای عربی پاسکاری می‌کنند.

البته دولت‌ها نیز هر بار تقصیر را به گردن صحراها و شن‌های روان عراق و عربستان می‌اندازند یا کوتاهی دولت‌های قبل در از بین رفتن تالاب‌ها را عامل اصلی وضعیت موجود خوزستان عنوان می‌کنند، اکنون نیز خشکسالی کشور و نبود دیپلماسی، مسبب این رخدادها معرفی می‌شود.

 حالا پس از گذشت ۱۷ سال با افزایش شدت آلودگی هوا در خوزستان، خاله‌بازی تا آنجا در محیط‌زیست کشور رخنه کرده است که برنامه‌های مقابله با ریزگرد را باید در یخچال، رانندگی، پنجره‌های خانه و مطب پزشکان جستجو کنیم: «از خانه خارج نشوید؛ حتما به پزشک مراجعه کنید؛ آهسته و با چراغ روشن برانید؛ پنجره‌ها را ببندید. مواد غذایی را از ریزگردها پاک کنید!» اینها طنز یا شوخی نیست و ما هم قصد خنداندن شما را نداریم.

 این جملات، بخشی از مهم‌ترین توصیه‌های محیط‌زیست به شهروندان برای ایمن ماندن از پدیده‌ای به نام ریزگرد است و تنها راهکار مسئولان!

 توصیه‌هایی چون کاهش تردد در فضای باز است که در این شرایط در صورت امکان، از خروج غیر ضروری از منزل خودداری شود و در صورت اجبار برای خروج از منزل باید سعی شود در ساعات اوج آلودگی که معمولا صبح زود و بعد از ظهر رخ می‌دهد، مردم از منزل خارج نشوند.

اما باید یادآوری کرد اگر به مشکلات زیست‌محیطی استان‌ها بویژه استان‌های مرزی توجه نشود، بی‌شک معضلاتی از قبیل مهاجرت و خالی شدن مرزها را به همراه خواهد داشت وبی‌شک با معضلاتی از قبیل مهاجرت و خالی شدن مرزها روبرو خواهیم بود و معضل مهاجرت مشکلات امنیتی را به دنبال دارد که جبران چنین مشکلاتی هزینه زیادی برای کشور دارد.

برخی از کارشناسان معتقدند منابع خوبی برای محیط‌زیست در بودجه اختصاص داده شده است، اما عملکرد مثبتی در خصوص حفاظت از آنها شاهد نیستیم. حتی مبلغی از صندوق توسعه ملی برای حل معضل ریزگردها در نظر گرفته شده، اما نتیجه مطلوبی حاصل نشد. باید سازمان‌های مربوطه از جمله محیط زیست و سازمان مدیریت بحران در این خصوص به مردم پاسخگو باشندکه بودجه ریزگردها کجا هزینه شده است البته آنچه در هاله‌ای از ابهام قرار دارد وضعیت تخصیص بودجه ریزگردهاست.

در حالی‌که در سایه دیپلماسی بین‌المللی و اختصاص بودجه برای تبدیل کردن زمین‌های بایر به کشاورزی، جنگل‌کاری و مهار آب‌های سطحی، بخشی از این مصیبت را مدیریت نکنیم، مدیریتی که خوزستان را در کمای تنفسی فرو برده، سونامی سرطان این مردم را در بر می‌گیرد. 

آنچنان که در دوران جنگ، آسمان و زمین‌شان در حصار بمب و موشک بود، امروز ریه‌های این مردم در زمین اسیر آلایندگی‌های صنایع و در آسمان اسیر ریزگردها است.

مجتبی یوسفی در گفتگو با خبرنگار شبکه اطلاع‌رسانی «رهیاب»؛ اظهار کرد: بیش‌ از اینکه در حوزه محیط‌زیست مشکل قانونی داشته باشیم، نوع نگاه به محیط‌زیست با مشکل مواجه است و متأسفانه در تمامی قوا نگاه به محیط‌زیست کلیشه‌ای است در حالی که نگاه به مسائل اساسی کشور نباید ویترینی باشد.

وی آلودگی هوا را یکی از نگرانی‌های جدی حوزه سلامت عمومی دانست و افزود: خلاء قانونی در حوزه محیط‌زیست وجود ندارد و به عنوان مثال در حوزه مشکل آلودگی هوا و ریزگردها قانون هوای پاک را داریم که تکالیف مشخصی را برای ۱۸ دستگاه اجرایی پیش‌بینی کرده و باید بر آن مبنا کار کنند اما هیچ کدام از این دستگاه‌ها  اشراف و تسلط بر تکالیف قانونی نداشته و نسبت به اجرای قانون بی‌توجهی می‌کنند و در واقع عدم اجرای قوانین حوزه محیط زیست مشکلی جدی است.

 نماینده مردم چهار شهرستان در مجلس گفت: در خوزستان عواملی چون سوزاندن محصولات کشاورزی، فلرهای نفتی و آلاینده‌های صنعتی تشدید شده و زندگی مردم را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

 یوسفی با اشاره به تلاش‌های دولت سیزدهم مبنی بر خاموشی ۱۳ میلیون متر مکعب از گاز فلرهای نفتی، افزود: در برنامه هفتم توسعه و قانون بودجه، خاموشی فلرهای نفتی و جمع‌آوری گازهای همراه تصویب شده است و انتظار می‌رود تا پایان برنامه هفتم نیمی از این آلاینده‌ها مدیریت شوند.

 وی ادامه داد: در دولت سیزدهم تلاش شد نگاه‌های سیاسی به محیط زیست کمتر شود و نگاه‌ها فنی و کارشناسی باشد، همچنین تلاش‌های دیپلماتیک برای کنترل گرد و غبار در منطقه و صرف بودجه‌های میلیاردی از سوی ایران برای مقابله با این پدیده، امیدهایی را برای بهبود شرایط ایجاد کرده بود.

 نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اجرای قانون هوای پاک و اقدامات پایدار باید در اولویت قرار گیرد، عنوان کرد: سازمان محیط‌زیست به عنوان متولی این وضعیت در ادوار مختلف دچار سیاست‌زدگی شده و از اهداف واقعی دور مانده است.

وی با انتقاد از تصمیم‌گیری‌های لحظه‌ای نظیر تعطیلی مدارس و ادارات، گفت: تصمیم‌های شبانه برای تعطیلی مدارس یا تغییر برنامه‌های کاری، زندگی و معیشت مردم، به‌ویژه کارگران و صاحبان مشاغل آزاد، را دچار اخلال می‌کند که این مسائل نتیجه‌ای جز تشدید احساس تبعیض و دوگانگی بین مردم ندارد.

 یوسفی با تأکید بر ضرورت هم‌افزایی میان مسئولان، از آنان خواست که با پیگیری جدی و اجرای کامل قوانین مربوط به هوای پاک، امنیت روانی و سلامت مردم خوزستان را تضمین کنند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از